Jij bent goud waard! Filosofieproject op de De Visserschool

In opdracht van SEP was ik in november en december 2012 op de De Visserschool in Amsterdam, in het kader van een groot filosofie-project, dat draaide om het thema identiteit en dat werd uitgevoerd in alle klassen van de school (zelfs bij de kleuters). Mijn opdracht was om vorm te geven aan de thema's uit het project, door middel een afsluitend fotografieproject.

foto: Hanneke Marttin

foto: Hanneke Marttin

Samen met filosoof Sabine Wassenberg van Wonder Why, ontstond het idee om de kinderen geënsceneerde zelfportretten te laten maken.

Eerst kregen de kinderen uitleg over wat een portret precies is en hoe je een camera gebruikt. Vervolgens heb ik in de school een echte fotostudio gebouwd, waar kinderen zelf mochten kiezen hoe en met wat, ze op de foto wilden. Ze mochten iets van thuis meenemen, maar er lagen ook heleboel kleren en attributen van SEP, er was goudmake-up en natuurlijk, heel veel glitter.

De laatste les hebben we de foto's in de klas besproken. Daarbij ging het natuurlijk over identiteit en hoe je jezelf wilt laten zien. Zo kwamen enkele filosofische thema's van het project ook langs: je mening, je geloof, je cultuur, gelijkheid, en: jezelf!

Tijdens de kerstviering werden de foto's nogmaals vertoond met een beamer, maar dan voor de hele school!

foto: Hanneke Marttin

foto: Hanneke Marttin

De zelfportretten zijn prachtig geworden, ze komen zo snel mogelijk op de site.

Een geweldig project en een groot succes, dankzij de fantastische samenwerking met Wonder Why, de kinderen en leerkrachten van de De Visserschool, alle medewerkers,  helpende ouders en verzorgers en SEP. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.